McKenzie torna gyakorlatok

McKenzie torna gyakorlatok

Hátbetegségben nem szenvedő, sok ülőmunkát végzők számára kimondottan hasznosak ezen gyakorlatok, melyeket a napi munka közben is könnyedén közbe lehet iktatni a hátfájdalmak megelőzése, csökkentése érdekében.A helyes üléspozíció gyakorlása

McKenzie torna gyakorlat

Üljön le egy székre. Első lépésben ernyessze el izmait - üljön "hanyagul". Lassan húzza ki magát erősen nyújtózkodva, és tarsa így testét 2-3 másodpercig. Lassan ereszkedjen vissza helyes, nem túlfeszített ülőpozícióba. Hajtsa végre a gyakorlatot 15-ször egymás után, naponta három alkalommal. Mindaddig ismételje, míg nem szokik hozzá a helyes ülőpozícióhoz.


McKenzie torna gyakorlat 1. fázis McKenzie torna gyakorlat 2. fázis McKenzie torna gyakorlat 3. fázis

Fél-fekvőtámasz

McKenzie torna gyakorlat

A fél-fekvőtámasz pont olyan egyszerű amilyennek kinéz. Feküdjön hasra, majd lassan nyomja fel magát. A gyakorlat közben tartsa a medencéjét a padlón amennyire képes. Ha erre nem képes nam baj, csak lazítsa el, így olyan mélyre süllyed amennyire lehetséges. A felső pozícióban két másodpercig tartsa magát, eressze ki a levegőt, így még mélyebbre süllyed a medencéje. Napont 4-6-szor 10-15 gyakorlatot végezzen.


McKenzie torna gyakorlat 1. fázis
McKenzie torna gyakorlat 2. fázis
McKenzie torna gyakorlat 3. fázis

Fél-fekvőtámasz - a munkahelyen

Munkahelyen keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy hasra feküdjenek a gyakorlat érdekében, így ezt a gyakorlatot az íróasztalra támaszkodva, csípőnket belógatva is el lehet végezni. Ekkor nem kell behajlítani a könyökünket, csak a csípőt kell elernyesztve belógatni, az alsó pozícióban kieresztve a levegőt a lehető legmélyebb pozíció eléréséhez.A hát pihentetése

A gyakorlatok közben az alsó hátizmoknak pihenésre van szükségük, ezért maradjunk az alábbi pozícióban pár percig a gyakorlatok között. Szintén így pihenjünk bármikor a gyakorlatok között, amikor szükségét érezzük.

A hát pihentetése

A hát nyújtása

Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor végezhetjük, de különösen hasznos, ha hosszabb ülés után felállva mozgatjuk meg hátizmainkat.

A hát nyújtása ülés után

Figyelem! Porckorongsérv, súlyos hátfájdalom esetén soha ne végezze a torna gyakorlatokat megfelelő szakképzett gyógytornász előzetes vizsgálata, és iránymutatása nélkül! Ezek nem személyre szabott gyakorlatok, így betegségétől függően akár károsak is lehetnek egészségére!


Jogi, adatvédelmi nyilatkozat Minden jog fenntartva! - All rights reserved